MENU

3-gangen lunch

Elke zondag kunt u genieten van een heerlijke 3-gangen lunch welke wekelijks wisselt. Extra uniek is de binnentuin welke u als privéruimte kunt reserveren (6 tot 12 personen). Wilt u een middag echt genieten in een bijzondere omgeving? Reserveer dan voor deze heerlijke lunch.

Prijs van dit menu: € 39,50 p.p.

Heeft u (di)eetwensen? Dan houden we daar uiteraard rekening mee!
U dient van te voren te reserveren (binnenkomen mogelijk tussen 12 en 14 uur).

Specials

Bietencrème van verse biet met Blue Stilton en groentechips. Geserveerd met dagvers brooden boter.

€ 8,50

Polar sandwich met gerookte zalm, crème fraîche, kappertjes en notensla

€ 9,50

Hartig taartje van pomodori op een korst van bladerdeeg met Italiaanse salami uit de oven.

€ 12,50


Keuken

Het volgende gerecht kunt u bestellen in een kleine of grote variant. Zodoende kunt u ervan genieten als borrelhapje, maar desgewenst ook als maaltijd.

Een selectie van vis, vlees en vegetarische hapjes.

6 stuks € 7,75
9 stuks € 11,75

Hollandse bitterballen van Cas Spijkers,

portie 6 stuks € 6,50


Tip

Vers gebakken Mediterraans gevulde broden, warm geserveerd op een leistenen plaat en gepresenteerd met olijfolie, zeezout en tapenade.

Per twee personen € 12,50

 

Afternoon Tea

Iedere zondag serveren wij op reservering de Afternoon Tea, zoals de ‘Queen mum’ deze genoot in het Londense Ritz hotel. Een keur van lekkernijen wordt gecombineerd met verse thee. De hartige lekkernijen ontbreken natuurlijk niet. Bij de Afternoon Tea zijn de divers theesoorten uiteraard inbegrepen. Dit varieert van Flowering Tea tot diverse verse theesoorten. Als u wilt kunt u later de hartige lekkernijen laten vergezellen door een mooi glas wijn.

Afternoon Tea arrangement

€ 32,50 per persoon


Koffie

Lungo € 3,00
Espresso € 3,00
Dubbele espresso € 4,90
Ristretto € 3,00
Cappuccino € 3,50
Koffie verkeerd € 3,50
Espresso macchiato € 3,50
Latte caramel € 4,25
Latte macchiato € 4,00
Warme chocomel € 3,50
Warme chocomel met slagroom € 4,25


Thee

Eén persoons theepotje De verse thee wordt bij u aan tafel gepresenteerd en u kiest uw gewenste theesoort uit

€ 5,50

Cream Tea

Eén persoons theepotje met Oma’s Sultana Scone, geserveerd met marmelade en clotted cream

€ 8,50


Koude dranken

Glas


Frisdranken€ 2,75
Brand bier€ 3,00
Seizoens bier€ 3,25
Likeuren en destilaten € 7,50
Verse vruchtensappen € 4,00
Gales Brut Cremant€ 8,50
Fles bronwater, bruis of plat 750ml€ 5,50

Wijnen

Wit: Son Excellence
Sauvignon Blanc

Rood: Cabriz Tinto
Alfrocheiro, Tinta Roriz, Touriga Nacional

Rosé: L’ostral Casez
Shirah en Grenache

glas € 5,25
fles € 29,50

Zoetigheden

Warme apfelstrudel geserveerd met
vanillesaus en verse slagroom€ 6,50

Oma’s Sultana Scone geserveerd met
marmelade en clotted cream€ 5,25

Muffin met triple chocolade€ 4,75

Dagelijks wisselend gebak€ 5,25

Roomboter banketbakkerskoekjes,
per portie (3 stuks)€ 1,25

Macarons 3 stuks€ 3,00

Wil je reserveren?

Reserveer nu


Reviews van onze gasten

Suspendisse potenti. Mauris ante purus, finibus sit amet eros a, cursus pharetra libero. Quisque suscipit dui justo, vitae imperdiet ipsum euismod et. 

"Wederom een prima ervaring"

9.3

eten: 9 service: 9 sfeer: 10
In het kader van de Restaurantweek heb ik met mijn man bij Elswout gegeten. De ontvangst was weer uitstekend. Keurig rekening gehouden met mijn dieet; zelfs in de amuses. Grote porties met uitstekende smaken. Vriendelijke bediening en de muzikale omlijsting door Maat6 (groepje heren dat a capella voor wat muzikale afleiding zorgt) viel erg in de smaak. We komen zeker nog eens terug!
"Super restaurant en mooie locatie"

10

eten: 10 service: 10 sfeer: 10
In het kader van de restaurantweek zijn wij met 4 personen gaan eten in Orangerie Elswout in Overveen. Na parkeren was het nog een paar minuten lopen door het romantisch park Elswout. De Orangerie is een parel van een locatie. Wat een sfeervolle locatie, ideaal om romantisch te eten of een trouwerij te hebben. We werden ontvangen door (volgens mij) een zeer vriendelijke eigenaar die er zichtbaar plezier in had om ons te verwennen. Mooie tafel, goede bediening en zeer lekker eten ! Wat mij betreft een ster waardig restaurant. !
"Tot volgend jaar!"

10

eten: 10 service: 10 sfeer: 10
Wij komen hier inmiddels al een paar jaar achtereen met de restaurantweek en elk jaar is het weer een verrassing wat er geserveerd zal worden. Niet iedereen zal altijd even veel van elke smaak houden, maar tot nu toe vinden wij alles elk jaar weer erg lekker. Ook deze keer weer perfect rekening gehouden met een noten- en fruitallergie. En natuurlijk blijft deze omgeving fantastisch. Kortom, tot volgend jaar!
"Verrassend menu"

9.3

eten: 8 service: 10 sfeer: 10
1 Jaar overgeslagen maar dit jaar zijn we weer geweest. Het was een verrassend menu. Hoogtepunten waren wat ons betreft het voorgerecht en de bietensoep. Heerlijk! De service als altijd ........ attent, vriendelijk en bekwaam.
"Heerlijk eten op bijzondere plek"

8.3

eten: 8 service: 10 sfeer: 7
Wederom heerlijk gegeten op deze mooie locatie. Spannende combinatie's (een bolletje olijfolie ijs bij het voorgerecht) met lekkere passende wijnen en prettige bediening. Elke keer is het een verrassing wat het menu zal zijn, deze keer een mindere keuze voor het nagerecht (wat mij betreft, manlief was zeer enthousiast): een amandel cake met kiwi - zeer zwaar na de amuses, voorgerecht, bietensoep en geitenlam als hoofdgerecht.
"Fijne avond"

8.7

eten: 7 service: 9 sfeer: 10
Mooi gebouw, binnen ietwat steriel (saai) maar wel sfeervol. Vooral 's avonds wordt het gezellig ondanks dat het niet helemaal vol was. Verrassend gegeten, van hoogtepunten (amuses, hoofdgerecht) naar wellicht iets te experimenteel (voorgerecht). Toch hebben we genoten, al met al echt de moeite waard om eens een avondje te beleven.
"Unieke ervaring in de Orangerie!"

9.3

eten: 8 service: 10 sfeer: 10
We hebben hier heerlijk geluncht tijdens de restaurantweek. Het bedienend personeel was erg vriendelijk en de gerechten werden op een goed tempo geserveerd. De ligging en sfeer van de orangerie zijn uniek wat zeker bijdroeg aan de mooie ervaring van deze lunch. Het eten was zeer smakelijk met verrassende smaakcombinaties. Zeker voor herhaling vatbaar!
"Leuke en chique avond gehad bij Elswout."

9.0

eten: 8 service: 9 sfeer: 10
Wij hebben een erg leuke en chique avond gehad bij Elswout. De bediening was zeer vriendelijk en wij waande ons in een soort ambiance gelijk aan de diner scenes uit film Titanic. Het was was een lange, stijlvolle avond uit om niet snel te vergeten! Aanrader om hier een keer te gaan eten tijdens de restaurantweek.
"Topavond!"

10

eten: 10 service: 10 sfeer: 10
Alle gerechtenvan amuse tot dessert werden op een idyllische wijze en mooi gepresenteerd. Aparte smaken, maar niet overheersend. Er was heel goed rekening gehouden met ingredienten waar ik niet tegen kan en men heeft daar echt aandacht aan besteed!Heerlijke wijnen erbij, goede service en vriendelijk personeel.Kortom;samen met mijn moeder hebben wij een topavond gehad!!

Majesteitelijk diner
Over de tong

Het is zonder twijfel een van de mooiste horecalocaties van Nederland: de Orangerie op landgoed Elswout in Overveen. Het gebouw uit 1879 is van een betoverende schoonheid en wie eenmaal binnen is. zal niet teleurgesteld zijn. Twee weelderige eetzalen met hoge plafonds. fraai gedecoreerd en rondom uitzicht op de prachtige tuin. Romantischer kan bijna niet. Een locatie van topniveau. Maar is de keuken dat ook? Wij proeven onder meer coquille met velouté van Franse bloedworst.

Geen doorsnee kookkunst.


Lees de complete recensie "Over de Tong"

In de Orangerie wordt uitsluitend gekookt voor bruiloften en partijen, maar gedurende zes da­gen per jaar opent men 's avonds de deuren voor het gewone publiek. Zo krijgt 'Jan met de pet' ook de kans een vorkje te prikken. Tegen een redelijk tarief, want de Orangerie doet dan mee aan de nationale restaurantweek. Een tevoren vastgesteld drie gangenmenu inclusief amuse kost 29,50 euro. Voor een extra gang moet worden bijbetaald. Drie tientjes is niet veel voor een proeverij bij een chef die de lat hoog legt. De eigenzinnige kok van Elswout, Norman Pondman, is niet van de doorsnee liflafjes. Op de website lezen we dat hij zijn hand niet om­draait voor gamba's in limoen en knoflook, gesau­teerde ossenhaaspuntjes en ook dat hij zelf à la mi­nute sashimi bereidt van vers gesneden zalm, boter­vis en tonijn. De gerechten van deze restaurantweek (9-14 maart jongstleden) blijken een stuk gewaagder. Hoe zitten we erbij? Koninklijk. Aan een schitterend gedekte tafel aan zijkant van de ruime orangerie. We worden vriendelijk ontvangen en snel op onze wen­ken bediend. Met een aperitiefje en een schaaltje heerlijk brood. De amuse laat niet lang op zich wachten: runderbouillon met drie soorten biet, geserveerd in een smalle hoge reageerbuis op een bijbehorende standaard. De versiering bestaat uit sliertjes eetbare confetti van rode biet, die uit de hals omhoog kruipt. Er zit ook een plastic pipetje bij, gevuld met een siroopje dat we ter opluistering van de bouillon dienen toe te voegen. Op het bord er­naast een glimmend zwart vierkantje: mousse van zalm, afgelakt met drop. De eerste rake klap is uitge­deeld. Wij zijn diep onder de indruk, in ieder geval van het uiterlijk vertoon. Het reageerbuisje blijkt nogal onhandig in het gebruik. In de ene hand hou­den we het vast, terwijl we met de andere hand mid­dels een langwerpig plastic lepeltje, de bouillon uit het smalle buisje trachten te halen. Maar de bouillon blijft onderin plakken. Stiekem zetten we de reageer­buis aan de mond, schudden wat heen en weer en laten de boel naar binnen glijden. Veel moeite voor wat kleine slokjes. De vismousse laat zich makkelij­ker veroveren. Smaaktechnisch en culi-technisch geven we de voorkeur aan de zalm die een dakje heeft van drop. Vis en drop vormen een verrassend duo. Mooi bedacht!

Na de amuse volgt de officiële entree. Coquille met saus van boudin noir, bloedworst dus. Opgediend met pitahaya, een licht lillend goedje waarin zwarte pitjes te zien zijn. Er komt een krokant zwart chipje bij, eveneens van bloedworst. De donkere velouté wordt aan tafel op het bord geschonken. Ook hier is over nagedacht. Deze kok wil indruk maken met uiteenlopende texturen en smaken. Zachte coquille, glazige substantie van cactusvrucht, knapperig kro­kantje. De weke vrucht leidt niet bepaald tot een aangenaam mondgevoel. De dominante bloedsaus overstemt de Jakobsschelp in alle toonaarden. Bij coquille hoort wat ons betreft subtielere begeleiding, die de smaak ophaalt. Toch moet gezegd: het is een gewaagd gerecht en alle hulde dus voor de chef die dit aandurft.
De tweede gang is toegankelijker. Een gladgestreken soep van zoete aardappel, abrikozen en crème fraî­che. Opgediend in een bord met een inhoud van ongeveer een halve liter. Op deze fluwelen oceaan drijft een schattig klein bootje dat tempura van pastinaak vervoert. Er liggen wat groene kruiden omheen en een klein kleurig viooltje. Gelukkig maar, anders lag het pastinaakje er wel heel verloren bij. Wederom een prachtige compositie. Maar de vergeten groente, die we uit het bootje vissen, smaakt vlak en krachteloos. Koriander proeven we niet. De oranjebruine crème de bataat zelf doet licht pittig aan en heeft een klein zuurtje dat het geheel een speciale afdronk geeft.

In de tussentijd worden we adequaat bediend en krijgen we bijtijds brood en water bijgevuld. Op zo'n chique locatie zou je misschien wat stijfheid bij de zwarte brigade verwachten maar de bediening is attent en losjes tegelijk. De voorlaatste gang heet voluit 'suprême de pintade'. Op zijn Hollands: poele­petaten of parelhoen. Het witte vlees van deze kipjes heeft snel de neiging tot uitdrogen. De keuken is verstandig met de hoen omgesprongen. Het geheel is sappig gebleven en we krijgen er ook nog gevogel­tejus bij, hetgeen de boel zonodig vochtig houdt. Het interieur is gevuld met spinazie. Pompoen en rosevalaardappel zijn de bijgerechten. Een dikke voldoende voor het geheel. Verbeterpunt: de mate van kruiden. Dat mag wel iets royaler. Dat geldt voor hoofd- en bijgerechten alsmede voor de vlakke jus.

Gasbranders
Terwijl we het hoofdgerecht afronden, snuiven we de geur op van karamel. Het komt aangewaaid van de belendénde tafel waar de chef zeer geconcen­treerd met twee gasbranders in de weer is. Hij voor­ziet daarmee het dessert van een krokant suikerlaag­je. Even later komt hij ook bij ons. Attent dat de baas dit zelf ter hand neemt. Eigenlijk hadden we een praatje willen maken, maar hij nodigt daar niet toe uit, zo aandachtig is hij bezig. Het zoet smaakt goed. Ook dit slotgerecht wordt mooi opgediend, inclusief wat,blaadjes munt, een groen koekje en rode bessen. We hebben uitgezien naar het diner in deze konink­lijke omgeving, waar ooit Napoleon en keizerin Sissi te gast waren. Zijn de verwachtingen waargemaakt? In visueel opzicht zeker. De schoonheid op het bord is in overeenstemming met de ambiance. De eerlijk­heid gebiedt te zeggen dat iets minder oog voor vorm en meer aandacht voor inhoud, het diner ten goede zou zijn gekomen. We keren niettemin graag terug. Hier wordt met passie gekookt.

Jammer dat de Orangerie, op het terrein van Staats­bosbeheer, zich zo'n exclusieve status heeft aange­meten en dat we moeten wachten tot de volgende restaurantweek. Voor wie daar geen geduld voor heeft, kan op zondagen terecht voor taart en koffie, high tea in Engelse stijl (op reservering) of voor een mooi glas wijn met stijlvol hapje. Maar let op: de namiddag in de Orangerie duurt kort. Om half zes sluit de boel subiet en worden de gasten wegge­stuurd. Om plaats te maken voor bruiloft of partij. Begrijpelijk, maar ook betreurenswaardig. Wij zou­den een actie willen beginnen: de Orangerie elke zondagavond open voor iedereen. Dat zou wel eens een succes kunnen worden. Tekst: Bartlema & Co

Ambiance: 9 Bediening: 8 Prijs/Kwaliteit: 7,5

OVER DE TONG: 8

Reserveren

Wilt u een reservering maken om te komen eten bij Orangerie Elswout?
Vul het onderstaande formulier in, we nemen zo spoedig mogelijk contact op.

Wat is je naam?


Wat is je Emailadres?