Orangerie Elswout

Markant monument op landgoed Elswout

Orangerie Elswout is de grootste oranjerie van Nederland. Centraal gelegen in de Randstad, vlakbij Haarlem, Amsterdam, Schiphol en het strand van Bloemendaal en Zandvoort. Vroeger al een geliefd toevluchtsoord van Amsterdamse kooplieden, nu nog steeds een oase van rust dankzij de unieke ligging op buitenplaats Elswout. De Orangerie biedt een zee van natuurlijk licht. U voelt zich in elk jaargetijde 'buiten'!

De Orangerie Elswout is een evenementenlocatie, altijd op basis van exclusiviteit beschikbaar voor jullie huwelijk of speciale gelegenheid. In overleg is het echter ook mogelijk om slechts een deel te reserveren, bijvoorbeeld voor een vergadering of jubileum.

Op zondagen is Orangerie Elswout open als café-restaurant, een ideaal moment om de locatie te komen ervaren! Wilt u een keer bij ons dineren? Tijdens bijzondere (feest)dagen of de restaurantweek is de Orangerie Elswout geopend als restaurant.

Historie

Orangerie Elswout dateert uit 1879 en is gebouwd in neorenaissance-stijl. Het landgoed zelf dateert al uit de 17e eeuw. Oorspronkelijk was het aangelegd in een strakke Franse stijl. Een eeuw later werd landgoed Elswout ingericht volgens de nieuwste mode: de romantische Engelse landschapsstijl.

Historisch gezien heeft het landgoed een rijk verleden. De eerste eigenaren verdienden hun geld met de verkoop van zand aan de steden Haarlem en Amsterdam. Schoon duinzand, dat werd gebruikt om grachten te dempen en de steden uit te breiden. Zo ontstonden de hoogteverschillen en waterpartijen op het landgoed. Napoleon en keizerin Sissi behoorden tot de prominente gasten. Het landgoed is bewoond geweest door de lakenkoopman Molijn en Marcelis de wapenhandelaar.

In 1879 gaf landgoedeigenaar Willem Borski de architect Muysken opdracht voor de bouw van de Orangerie, in die tijd een plek om planten voor het landgoed te kweken en te laten overwinteren. Nadien is de Orangerie gebruikt als gymnastiek- en handenarbeidlokaal. Zo'n 100 jaar later, in 1984, heeft Staatsbosbeheer de vervallen Orangerie laten restaureren. Dankzij de grote cultuurhistorische waarde is Elswout een Rijksmonument geworden.

Locatiegegevens

Openingstijden

Voor uw gelegenheid of evenement opent de Orangerie Elswout haar deuren op alle dagen van de week. Uw evenement kan plaatsvinden in de ochtend, middag en avond, of een combinatie van dagdelen.

Op zondagen is de Orangerie Elswout vrij toegankelijk van 10.30 uur tot 17.30 uur. U kunt spontaan binnenlopen voor een kopje koffie, glas wijn, een hapje of een kleine lunch. Wij nemen hiervoor geen reserveringen aan. Daarnaast biedt de Orangerie Elswout op zondag een uitgebreide Afternoon Tea aan. Hiervoor is reserveren wel noodzakelijk.

Bezichtiging

Voor een bezichtiging van de locatie kunt u 7 dagen per week op afspraak terecht.

Capaciteit

De beide zalen van de Orangerie Elswout hebben elk een oppervlakte van 100 m2 (12,4m x 8m), samen met de binnentuin 115 m2. De hal heeft een oppervlak van 40 m2.

Het aantal gasten dat onze locatie kan verwelkomen verschilt per gelegenheid. In sommige gevallen is er een combinatie mogelijk van zitten en staan, waardoor er extra ruimte ontstaat. Hier onder vindt u een indicatie van het minimale (sfeertechnisch) of maximale (comfort) aantal gasten.

Bloemenzaal en Muyskenzaal

Ceremonie / presentatie / vergadering10 tot 140 personen

Receptie50 tot 200 personen

Zittend diner20 tot 140 personen

Feest50 tot 200 personen

Entree

Capaciteit30 personen

Plattegrond

Techniek

De Orangerie Elswout beschikt over alle benodigde technische faciliteiten. Bij zakelijke arrangementen zijn de meest voorkomende technische middelen (beamer, geluidsinstallatie, scherm en flipovers) inbegrepen. Licht en geluid zijn op basis van verhuur beschikbaar voor uw evenement.

Toegankelijkheid

Buitenplaats Elswout heeft een parkeerterrein op loopafstand voor circa 120 auto's. Uurtarief € 1,50 per uur met een maximum van € 6,50 per dag. Orangerie Elswout is per auto toegankelijk voor gehandicapten of minder valide personen. Orangerie Elswout beschikt over toiletvoorzieningen voor mindervaliden op de begane grond.

Overnachten

Er is geen overnachting mogelijk op Buitenplaats Eswout zelf. Wel bieden wij overnachtingsmogelijkheden aan bij ons partnerhotel Carlton Square in Haarlem, gelegen op circa 10 minuten afstand. Informeert u rechtstreeks bij het hotel naar de tarieven en de prijsafspraak die wij met het hotel hebben.

Culinair

Orangerie Elswout beschikt over haar eigen keuken onder leiding van chefkok Norman Pondman. Voor elk evenement stellen wij de hapjes, menu's, lunches of diner in persoonlijk overleg met u samen. Specifieke themawensen, culinaire landenthema's of culinaire gebruiken uit een bepaalde cultuur worden kunnen vrijwel altijd worden ingevuld door ons eigen keukenteam. In overleg is het mogelijkom specifieke elementen op culinair gebied zelf aan te leveren.

Huisregels

Ook wij hebben een aantal huisregels. Daarnaast is er een aantal zaken handig om te weten in voorbereiding naar uw bijeenkomst. Deze staan in een document dat u hier kunt lezen.

Routebeschrijving

De routebeschrijving naar de Orangerie Elswout is ook als PDF beschikbaar.

Vanuit Alkmaar

Volg de A9 richting Haarlem. Voorbij Uitgeest afslag Haarlem-Noord (rechts aanhouden en via Velsertunnel, uit de tunnel wederom rechts aanhouden). U komt Haarlem binnen over de N208 (randweg Haarlem). U vervolgt deze weg circa 8 kilometer. Na een 90 graden-bocht naar links (onder treinviaduct door) neemt u de stoplichten rechtsaf. Bij de volgende stoplichten wederom rechtsaf richting Aerdenhout / Zandvoort. Zie verder *

Vanuit Amsterdam

De A4 richting Den Haag. Afslag A9 richting Haarlem-Alkmaar. Vervolgens neemt u de afslag Haarlem-Zuid / Zandvoort (N205). Volg steeds de borden Haarlem-Zuid / Zandvoort (N205) en later Heemstede / Zandvoort (N205). Vervolgens linksaf borden Zandvoort / Heemstede / Den-Haag (N205) en na ca 2 kilometer rechtsaf borden Zandvoort / Alkmaar (N205). Einde links richting Zandvoort (Heemstede / Zandvoort N201). Bij verkeerslichten gaat u rechtsaf richting Aerdenhout / Zandvoort (N201). Zie verder *

Vanuit Utrecht

De A2 richting Amsterdam en afslag A9 richting Haarlem / Alkmaar. Vervolgens neemt u de afslag Haarlem-Zuid / Zandvoort (N205). Volg steeds de borden Haarlem-Zuid / Zandvoort (N205) en later Heemstede / Zandvoort (N205). Vervolgens linksaf borden Zandvoort / Heemstede / Den-Haag (N205) en na ca 2 kilometer rechtsaf borden Zandvoort / Alkmaar (N205). Einde links richting Zandvoort (Heemstede / Zandvoort N201). Bij verkeerslichten gaat u rechtsaf richting Aerdenhout / Zandvoort (N201). Zie verder *

Vanuit Leiden

Volgt u de N206 via Noordwijk / De Zilk. U rijdt door Vogelenzang en volgt het bord N206 doorgaand verkeer. Vervolgens houdt u Overveen / Bloemendaal aan. U komt nu door Aerdenhout via de Oosterduinweg. Deze gaat over in de Elswoutslaan. Direct na de wegversmalling gaat u linksaf het parkeerterrein op (dus vóór het poortgebouw). Al wandelend via het poortgebouw volgt u de bordjes naar de Orangerie.

* In Heemstede passeert u het station Heemstede-Aerdenhout dat over de weg ligt. Onder het station door neemt u de eerste rotonde rechtsaf richting Overveen. U rijdt nu over de Oosterduinweg (circa 1,8 kilometer), die overgaat in de Elswoutslaan. Direct na de wegversmalling gaat u linksaf het parkeerterrein op (dus vóór het poortgebouw). Al wandelend via het poortgebouw volgt u de bordjes naar de Orangerie.

Bent u in het bezit van een parkeervignet? Dan kunt u gebruik maken van de leveranciersingang. Dit is de slagboom gelegen tussen de parkeerplaats en het poortgebouw. Rij op tot aan de slagboom en maak gebruik van de intercom om uw komst te melden. Volg verdere instructies zoals vermeld op het vignet.

N.B. Buitenplaats Elswout is een uniek natuurpark gelegen in de Randstad. Onder andere vanwege loslopende dieren - zoals tamme en wilde herten, gevogelte en jong gebroed - en spelende kleine kinderen, is het park autovrij. Mede daardoor blijft het karakter van dit landgoed zo uniek. Uitsluitend door middel van een vooraf uitgegeven parkeervignet (verkrijgbaar via de opdrachtgever) is toegang met de auto mogelijk. Deze optie is zeer beperkt en uitsluitend bedoeld voor invaliden of ouderen.

Om gasten nu én in de toekomst te kunnen laten genieten van de prachtige buitenplaats, verzoeken wij u om bij nachtelijk vertrek de rust op de buitenplaats te respecteren. Eveneens verzoeken wij u om niet te claxonneren bij vertrek. Bewoners en omwonenden danken u hartelijk voor uw medewerking!

Heeft u een vraag of opmerking?

Vul het onderstaande formulier in, we nemen zo spoedig mogelijk contact op!
Wat is je naam?


Wat is je Emailadres?
Ongeldige invoer